2011/11/18

LABEA


LABEA

Zeraindarrek labea herritarrek erabiltzeko egin zuten elizatik gertu ia plaza bertan. 2 edo 3 egun aurretik piztu behar izaten zen pixka bat goxatzeko ogia sartu aurretik. Paretak adreiluzkoak eta azpia harrizkoa du, biak ondo gordetzen dutelako beroa ( garai batean ohea berotzeko ere adreilua berotu eta manta azpian sartzen zen).


Nola berotzen zuten labea?

Egurra labe barruan sartu eta erretzen uzten zen. Erretzean kanpora atera eta garbitu egiten zen. Behin eta berriro labeak nahiko tenperatura hartu arte. Orduan ahal zen orea sartu eta ogia erre.


Lehen askotan ogia erabiltzen zuten ordainketak egiteko, diru modura. Gari irinez egindako ogia artoarekin egindakoa baino preziatuagoa izaten zen.


Guk ere ogia egin genuen. Horretarako irina eta gatza nahastu genituen. Ondoren legamia nahastu eta oreari erdi aldean zulo bat egin genion. Baso laurden ur bota genion. Dena nahastu eta zapi batekin estalita, 15 bat minutuz, handitzen utzi genuen. Eta prest labean erretzeko!

Ñam, ñam, ze goxoa!

No hay comentarios:

Publicar un comentario